Home OppskrifterBaking De beste hjemmelagde baguettene jeg har smakt

De beste hjemmelagde baguettene jeg har smakt

by tage
Hjemmelaget baguett, oppskjært med frø

Jeg synes etter hvert man begynner å kunne kjøpe ganske mye bra mat i Norge, både når det kommer til ost og diverse kjøttprodukter. Så klart, i Oslo er utvalget mye bedre enn andre plasser i landet. Men, til og med på Levanger hvor jeg kommer fra er ikke veien lang til diverse lekkerbiskener med alt det gode som lages på for eksempel Inderøy.

En ting jeg imidlertid savner også her i Oslo er ferskt brød av høy kvalitet. Man får så klart kjøpt baguetter i diverse brøddisker og bakere men ikke med like mye smak som de har i for eksempel Frankrike. Har du en butikk eller baker du vet av som slår denne oppskriften? Ja, da utfordrer jeg deg til å prøve og du må veldig gjerne fortelle meg hvor denne bakeren ligger 😉

Hemmeligheten bak godt brød ligger i tid og omsorg. Dette kan du bare ikke jukse deg til (mener jeg) og er det en ting denne oppskriften bruker, så er det tid. Det er nettopp tiden som gjør at smaken utvikler seg. Den tar 19.5 time til sammen fra du starter til du har ferdige baguetter, men jeg skal love deg det er verdt det!! Og dessuten, du gjør faktisk ikke så mye aktivt i disse timene, mesteparten unnagjøres mens du sover 🙂 Disse baguettene er helt ypperlige til tapas eller til hvilken som helst spesiell anledning.

Oppskriften er nok til 3 baguetter og er hentet fra King Arthur flour sin hjemmeside

Ingredienser

Fordeig:

  • 113 gram kaldt vann
  • 1/16 teskje tørrgjær
  • 120 gram fint hvetemel

Deigen:

  • 1 teskje tørrgjær
  • 227 til 283 gram lunka vann (lite vann om sommeren, mye om vinteren)
  • Hele fordeigen
  • 418 gram fint hvetemel
  • 2 teskjeer salt

Fremgangsmåte

Start med fordeigen 19.5 timer før du har tenkt å servere baguettene (f.eks kvelden før), det er ikke så nøye hvis det her går noen timer ekstra – det betyr bare ekstra smak! Bland sammen alle ingredienser og la det putre ivei.

Bland sammen deigen i en kjøkkenmaskin og elt i 5 minutter på ganske lav fart. Tipp ut deigen i en bolle som du har oljet lett. Dekk til bollen med plast og sett den til heving en varm plass (f.eks badet) i en time. Etter en time banker du ned deigen, la den så heve i to timer til. Etter to timer, ta ut deigen og del den i tre emner. Form disse til ovale stykker og la hvile under plast i 15 minutter.

Etter 15 minutter jobber du med stykkene en for en. Brett stykket over seg selv på langs ca 3-4 ganger. Lukk folden som danner seg hver gang med fingrene. Legg deigen med folden ned på et oljet bakepapir og form til en baguett. Gjenta med de to gjenværende baguettene. La heve i 1.5 time under oljet plast. Mot slutten av hevetiden setter du ovnen på 235 grader. Ta en skarp kniv og snitt noen snitt i hver baguett i 45 graders vinkel. Ta så en spruteflaske fyllt med varmt vann og fukt baguettene godt. Settes midt i ovnen i 25-30 minutt. Hvis du vil ha ekstra sprø baguetter, lar du de avkjøle seg med ovnsdøra på gløtt. Baguettene smaker best litt varme, men kan gjerne lages noen timer før maten er klar. Vel bekomme!