Home OppskrifterMiddag Hvem liker ikke Pizza?

Hvem liker ikke Pizza?

by tage

Helt siden jeg så Lars Barmen lage Pizza til sultne Oslo-studenter da jeg selv var en sulten student i Trondheim på tidlig 2000 tall har jeg laget mye pizza. Pizza-deig er veldig enkelt å lage – hvis du forsteker de kan du fryse ned og være klar med helt nydelig pizza på 1-2-3. Det er også mye billigere og bedre enn ferdigpizza!

Først, start med deigen – den skal jo få tid til å heve! Deigen kan forøvrig brukes som utgangspunkt for baguett, focaccia og all annen lys deig du kan tenke deg som ikke skal være søt. Det er faktisk ganske vanskelig å gi nøyaktige mål på en deig fordi du må føle deg litt frem i forhold til konsistens. Den skal være litt «sticky» men ikke klissete. For én deig kan det forøvrig nevnes at jeg bruker ca. 3 dl mel og 1 dl vann, en skvett olje, en halv pakke tørrgjær og litt salt. Heves i ca. 1 time til dobbel størrelse. Skal du forsteke, kjevle ut veldig tynt på en stekeplate, ha i ovnen på den varmeste instillingen du får til. Stek til den brunes litt.

Pizza deigFin Pizza deig

  • Hvetemel
  • Vann
  • Tørrgjør
  • Salt
  • Olivenolje

En hver pizza trenger en god tomat-saus. Dette er ikke så vanskelig å få til, men du trenger et par timer – da hemmeligheten er å gi den tid til å utvikle en kraftig smak. Jeg mener at en god tomatsaus trenger noen essensielle ingredienser for å bli virkelig god, jeg synes et godt utgangspunkt er å lage en sofritto – noe som brukes som basis i mange forskjellige kjøkken. I min saus trenger du:

  • 1 stor løk
  • 2 stilker seleri
  • et par fedd hvitløk
  • 1 stor eller 2 mindre gulerøtter
  • 1 chili
  • 5 dl utblandet oksefond med rødvin (fåes kjøpt i butikk)
  • 1 boks hakkede tomater

Lasagna2 pizza_sauce pizza_before

Stek denne blandingen med tørket oregano og basilikum til du ser at ingrediensene begynner å bli gjennomsiktige. Tilsett så fond og tomatsaus og kok ned på moderat varme (tar opp til 2 timer), smak til med salt og pepper. Ønskes en jevn blanding bruk stavmikser – blandingen mister da gjerne en del rødfarge, ønsker du dette tilsett paprikapulver. Denne blandingen kan også fryses ned til porsjoner.

Toppings. Her er det bare kreativitet som stopper deg så klart! Mine favoritter er serano skinke med osteblanding av jarlsberg og parmesan toppet med ruccola, eller chorizo med mozarella og ruccola. Ruccola har du på når pizzaen er ferdigstekt så klart 🙂

Lykke til!

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment