Jeg digger en god burger og etter hvert som det har blitt spist mindre kjøtt hos oss begynte eksperimenteringen med kjøttfrieburgere. Konsistens og smak tok lengst tid å få på plass – og denne burgeren har skikkelig knas og masse smak! En forutsetning for å oppnå riktig konsistens er å legge i bløt tørkede kikerter dagen før (ferdigkjøpte kikerter fra boks funker absolutt ikke). Og ikke kok kikertene! En stavmikser er også essensielt, i tillegg til at burgeren blir finere hvis man bruker en rund form til å forme burgeren.
Ingredienser
2 burgere
- 80 gram tørkede kikerter, lagt i bløt over natten.
- 1/2 løk, finhakket
- 2 hvitløksfedd
- 1 finhakket chili
- 2 teskjeer tørket timian
- Salt og pepper
- 2 spiseskjeer kikertmel
- 1-2 dl frityrolje
- Semolinamel
Til servering
- Burgerbrød
- Salat
- Rå løkskiver
- Tomat
- Sennep
- Aioli
- Ketchup
- Sriracha
- Suragurk
- Potetbåter
Fremgangsmåte
Start dagen før med å legg kikerter i bløt. Når du er klar til å lage burgerene start med å hakke ingrediensene. Bland kikerter, hvitløk, chili, timian, salt og pepper med stavmikser til du har en jevn masse. Bland i finhakket løk og kikertmel til det kjennes ut som om massen holder seg samlet. Strø et tynt lag med semolinamel på bakepapir. Bruk formen og en skje for å presse sammen massen i formen til du har en burger. Strø litt semolina på toppen. Når burgeren skal stekes, varm opp en panne med frityrolje til ca 180 grader. Stek burgerene i rundt 4 minutter på hver side. Når burgerene er ferdig, legg de på kjøkkenpapir for å suge opp litt av oljen. Smør et tynt lag med dijonsennep, aioli og ketchup på bunnbrødet, legg på løkringer, finskåret tomat, salat og burger. Avslutt med suragurk. Topp med burgerbrød med srirachasaus. Server med potetbåter som du dypper i mer aioli. Gap høyt og tygg!