Home OppskrifterFermentering Brygge din egen Kombucha – del 2

Brygge din egen Kombucha – del 2

by tage81

Dette innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Bakeren og Kokken

Dette er oppfølgeren til Brygge din egen Kombucha – del 1. Med andre ord, nå har du kultivert din egen SCOBY og er klar for å lage din første batch med Kombucha! Til denne oppskriften trenger du noe utstyr:

5 liters fermenteringstank, for eksempel Kilner Fermentation Set eller tilsvarende

10 x 0,5 liters flasker, for eksempel Kilner Flaske eller tilsvarende

(Her finnes det mange ulike leverandører å velge mellom i ulike prisklasser)

Vaskemiddel for å desinfisere utstyr

Når jeg lager Kombucha, så lager jeg 10 liter per batch. Til dette trenger man dobbelt opp med utstyr og 2x SCOBY. Til gjengeld brygger jeg da omtrent 1 gang per måned og har alltid deilig Kombucha tilgjengelig!

Brygge din egen Kombucha

Rating: 5.0/5
( 1 voted )
Serves: 10-20 Prep Time: Cooking Time: Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingredients

  • 5 liter kokt vann
  • 300 gram sukker
  • 3 ss svart te (for eksempel Twinings English Breakfast)
  • 1 x SCOBY med væske fra når du kultiverte SCOBYen

Instructions

Start med å koke vann. Når vannet koker, slå av platen, tilsett sukker og svart te. La blandingen kjøle seg ned til romtemperatur. Dette tar ganske lang tid, så husk gjør dette i god tid før du skal brygge. Når blandingen er avkjølt, heller du den over en sil rett i rengjort fermenteringskar. Slipp oppi SCOBYen pluss væsken fra når du kultiverte SCOBYen. Denne blandingen skal nå stå i 1 til 2 uker å godgjøre seg. Det som skjer i denne prosessen er at gjæren fra SCOBYen spiser opp sukkeret, slik at sluttproduktet får et lavt sukkerinnhold. Svart te inneholder en del bakterier, som sammen med fermenteringsprosessen som SCOBYen setter i gang produserer masse gode bakterier som kan være bra for tarmfloraen. 

Hvis du er usikker på om Kombuchaen er klar, bør du smake på blandingen. Den skal ikke være for søt, men ha en lett, syrlig smak (litt som eplesideredikk). 

Når blandingen er klar, fjern SCOBYen og ca 250 ml av væsken. Dette lagrer du i en beholder i kjøleskapet til neste gang du skal brygge Kombucha.

Nå kan du enten flaske og få en naturlig og ren smak på Kombuchaen. Eller, du kan eksperimentere med smakssetting - noe jeg alltid gjør. Sikre smaksvinnere enten 400 gram friske bringebær, pasjonsfrukt eller ingefær (du får kjøpt frossen pasjonsfrukt til å lage smoothie med på butikken, f.eks. Oda eller flasker med Ingfærshots hos de fleste dagligvarebutikker). Hell i valgt tilsetning og la dette godgjøre seg med Kombuchaen i 24 timer. 

Etter smakssetting, er du klar for flasking. Pass på at flaskene er helt rene ved å bruke en flaskerens (egen type vaskemiddel). Sil smakssatt kombucha over i flaskene over en trakt og la det være igjen litt luft på toppen av flasken. Flaskene skal stå på kjøkkenbenken i ca 24 timer. Dette gjør at blandingen karbonerer (kullsyre) på grunn av sukkeret i smakstilsetningen! Etter 24 timer må du sette flaskene kaldt, ellers fortsetter de å karbonere. Det kan føre til noen ubehagelige øyeblikk når du åpner flasken 🙂 

Serveres kaldt og nytes sakte.  

You may also like

1 comment

Brygge din egen Kombucha – del 1 - Forfriskende leskedrikk 5. august 2023 - 08:55

[…] del 2 av oppskriften når du har en ferdig SCOBY og du er klar til å brygge første […]

Reply

Leave a Comment