Home OppskrifterDessert Crème brûlée

Crème brûlée

by tage

En god crème brûlée er en fin avslutting på et godt måltid og her får du en basis-oppskrift som funker fint. Denne kan godt lages dagen før du skal servere da den trenger noe tid på å avkjøle seg. Jeg har en butan-brenner som jeg bruker på sukkeret, men du kan også bruke grillen på ovnen. Det lønner seg også å ha et koketermometer liggende. Du må også ha ildfaste former til å servere i.

Til 6 personer

Ingredienser

  • 6 eggeplommer
  • 2.5 dl fløte
  • 2.5 dl helmelk
  • 1 vaniljestang
  • rundt 90 gram sukker
  • rundt 100 gram demerarasukker til karamelisering

Fremgangsmåte

Start med å sette en langpanne i stekeovnen på midterste rille og hell opp i vann til ca. der hvor crème brûlée massen vil stå i ovnen. Det blir ca 1 dl i hver form så for å sjekke nøyaktig kan du sette formene i, helle 1 dl vann i de, så vann i formen. Ta ut serverings-formene og sett på stekeovnen på 150 grader.

Ta frøene ut av vaniljestangen og ha oppi en kjele sammen med fløten og helmelken, ha stangen oppi også. Varm forsiktig dette opp til kokepunktet. Visp eggeplommer og sukker sammen. Hell over den varme melken og fløten rolig over egg og sukkeret mens du hele tiden rører med en visp. Deretter skal røren tilbake i kjelen. Dette skal så varmes opp til ca 84-85 grader så her er det viktig å ha god temperaturkontroll!! Det er veldig lite som gjør at det begynner å klumpe seg så rør i kjelen med en slikkepott for å forhindre at det setter seg i bunnen av kjelen. Sil blandingen over i et målebeger og ha 1dl i hver av de ildfaste formene. Disse skal nå settes i vannbadet i ovnen og de skal stå i 20-35 minutter. Du kan teste at det er ferdig med at blandingen har stivnet litt (den skal riste litt men ikke se for løs ut).

La formene avkjøle seg i minst 2 timer, gjerne la de stå i kjøleskap med plast over seg (for å ikke ta til seg andre lukter) over natten. Rett før servering har du ca en spiseskje med demerarasukker over og bruker en brenner til sukkeret er karamelisert. Server gjerne med en coulis (ripscoulis på bildet), noen friske bær, en kaffe (og kanskje en avec?) da dette er veldig søte greier! 🙂