Home Oppskrifter Aioli uten egg – den beste aiolien?

Aioli uten egg – den beste aiolien?

by tage

Aioli, en deilig og kremet hvitløksdip, stammer fra middelhavsområdet og er en favoritt i mange land. Tradisjonelt sett inneholder aioli egg, men med noen få endringer kan vi lage en like god, om ikke bedre, vegansk versjon. Mange som har fått servert denne av meg synes dette faktisk er den beste aiolien.

For å lage vegansk aioli, trenger du soyamelk. Soyamelken er nøkkelen til å lage en kremet og fyldig saus, uten behov for egg. Rapsoljen gir aiolien en rik og balansert smak, og den bidrar også til dens fløyelsmyke konsistens.

Eplesitereddik, dijon og sitronsaft gir sausen en frisk og pikant smak. Saltet gir den nødvendige dybden og kompleksiteten, mens hvitløken gir den signatur aioli-smaken vi alle elsker.

Det er viktig å merke seg at kvaliteten på ingrediensene er avgjørende for det endelige resultatet. Ferskpresset sitronsaft og nyknust hvitløk kan virkelig gjøre en forskjell i smaken.

Det er lite som slår en god aioli sammen med ovnsstekte poteter eller på godt hjemmelaget brød.

Nøkkelen til å ikke få en rå hvitløkssmak er å først ha nypresset sitron i et målebeger, deretter finrasp hvitløk og la ligge sammen med sitronen i ca. 1 minutt. Da vil den rå hvitløkssmaken dempes og du vil få en mye mer balansert saus.

Aioli uten egg - den beste aiolien? - enkelt

Rating: 5.0/5
( 1 voted )
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time: Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingredients

  • 1 dl usukret soyamelk
  • 2 dl rapsolje uten smak
  • 1 tsk eplsesidereddik
  • 1 tsk dijon sennep
  • 1 ss sitronsaft
  • Litt salt
  • Omlag to fedd hvitløk

Instructions

Bland sitronsaft og hvitløk i et målebeger og la stå i ca. 1 minutt. Tilsett soyamelk, eplesidereddik sennep, og salt og sett en stavmikser opp i målebegeret. Start mikseren og hell oppi oljen sakte. 2:1 forholdet av olje og soyamelk synes å være helt perfekt for å få en lik konsistens som vanlig majones / aioli.

Jeg anbefaler å bruke en nøytral rapsolje og helst en type som ikke er for mye prosessert, altså en kaldpresset type. Det finnes mange sorter å velge mellom på butikken og mange er både varmebehandlet og mye prosessert. For å få ut gode næringsstoffer er det viktig å gå for en god kvalitetsolje. Det er også verdt å merke seg at rapsolje inneholder omega-6 fettsyrer. Disse er det viktig å balansere med omega-3 dersom du er opptatt mat som kan hjelpe deg å oppnå helsefordeler fra mat. Ellers er dette en saus som du fint kan nyte en gang i mellom 🙂

Lykke til og velbekomme!

You may also like

2 comments

Tom Roger Bjørneseth 16. august 2016 - 18:34

Denne her brukte jeg sammen med flintstek og middelhavs salat , Utrolig enkel og lage og super god !
Så den her blir å finne på matbordet flere ganger
Jeg ser også att det er flere oppskrifter her som det frister til å prøve ut.

Reply
tage 16. august 2016 - 18:46

Supert Tom Roger!

Reply

Leave a Comment