Home OppskrifterMiddagKylling Helstekt kylling med garantert sprøtt skinn

Helstekt kylling med garantert sprøtt skinn

by tage
Helstekt kylling

Jeg kan ikke påberope meg å være noen ekspert innen klassisk Fransk matlaging. Men, så har jeg noen oppskrifter jeg har prøvd ut. Interessen for Fransk matlaging kom etter å ha sett filmen Julia & Julia for et par år tilbake, som handler om en matblogger som bestemmer seg for å lage en oppskrift hver dag fra Julia Childs «Mastering the Art of French Cooking». Det har jeg definitivt ingen planer om å kopiere(!) da boken har mange oppskrifter som gjerne tar en halv dag å gjennomføre. Men denne kyllingen derimot, har jeg nå prøvd to ganger med godt hell – og deler den derfor gjerne her. Server gjerne med Ratatouille (som vist på bildet over).

Som Julia selv skriver er nøkkelen til en perfekt helstekt kylling å være i umiddelbar nærhet, slik at man kontinuerlig kan påføre mer smør og olje på skinnet. Da får man garantert sprøtt kyllingskinn, og det er jo som kjent dritgodt!

Ingredienser

Til 4 personer

  • 1 ferdig bundet kylling, ca 1.3 kilo
  • 50 gram smør
  • 1 dl nøytral stekeolje
  • 1 gulerot, kuttet
  • 3 sjallottløk, hakket
  • Salt

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 220 grader. Smelt 25 gram smør og 1dl olje.
Hakk gulerot og sjallottløken i biter. Ta 10 gram smør og smør inni hulrommet på kyllingen sammen med 1/4 ts salt, bruk ca 15 gram smør og masser inn i skinnet på kyllingen. Strø gulerot og sjallottløk i en ildfast form og legg kyllingen på toppen med brystsiden opp. Når ovnen er varm, sett kyllingen i. Nå begynner arbeidet:
1) Snu kyllingen på høyre side etter 5 minutter, pensle kyllingen raskt med olje/smør blandingen
2) Snu kyllingen på venstre side etter 5 minutter, pensle kyllingen raskt med olje/smør blandingen.
3) Senk ovnstemperaturen til ca 180 grader.
4) La kyllingen ligge på venstre side, fortsett å pensle kyllingen hvert 8-10 minutt.
5) Halvveis i den estimerte steketiden (her ca 60 min) salter man kyllingen lett og snur den på motsatt side (altså høyre). Fortsett å pensle hvert 8-10 minutt. Hvis du går tom for blanding til å pensle, bruk fett fra formen til å pensle med.
6) 15 minutt før estimert steketid snu kyllingen med brystet opp. Fortsett å pensle

Indikasjoner på at kyllingen er ferdig er at det plutselig spruter litt fett fra kyllingen, at brystskinnet har hevet seg litt fra kroppen, og hvis man stikker en gaffel i den tykkeste delen av låret, så skal væsken som renner ut være klar. Er du usikker, ta ut kyllingen og la det renne ut fra hulrommet på kyllingen, er væsken som renner ut gulaktig klar så er kyllingen ferdig. Den skal hvile i 5-10 minutt før du skjærer den opp. I denne tiden kan du lage en saus. Sil av fettet fra ovnsformen, la det være igjen ca en spiseskje, hell over ca 3 dl kokende kylling eller oksefond slik at du får løsnet alle godbitene fra stekeprosessen. Hell så over i en kaserolle med grønnsakene fra stekingen, la det koke hardt i 5 min til du begynner å få redusert til halve mengden. Sil slik at løken og guleroten ikke blir med. Ha i noen biter med smør, hell ca. 1 teskje over kyllingen og hell resten på et sausnebb for servering.

 

You may also like

Leave a Comment