Denne retten smakte jeg første gang hos Nobu i London som en del av en større smaksmeny. Torsken får en sticky litt søtlig hinne og smaker spesielt godt. Med spinaten og tahini dressingen blir retten godt balansert og jeg vil si at man ikke burde prøve retten uten alle delene. Torsken for seg selv blir noe for søt for min smak, men med spinat og tahini dressingen så blir dette definitivt en spennende og smakfull rett. For litt siden kom jeg over oppskriften som Nobu selv har publisert i en bok og tenkte at den måtte jeg prøve. Resultatet ble bra, men skulle jeg gjort noe annerledes så tror jeg jeg ville ha brukt torsk med skinn, for å holde formen til fileten bedre under steking. Ellers var smakene velkjente og godt balansert. Vel verdt å prøve! Oppskriften inneholder noen «sære» ingredienser så den krever litt planlegging for å gjennomføre. Jeg fant alt det jeg trengte på polet (sake) og min lokale importbutikk. Obs, fisken skal marineres i 2-3 dager så det må planlegges i god tid!
Ingredienser
Til to personer
- 400 gram torskefilet
- 0,6 dl sake
- 0,6 dl mirin
- 4 spiseskjeer hvit miso-paste
- 3 spiseskjeer sukker
- 2 dl villris
- 1 pakke spinat
- 4 spiseskjeer tahini
- 2 spiseskjeer soya-saus
- 2 spiseskjeer ris-eddik
Fremgangsmåte
Kok opp sake og mirin og la det fosskoke i ca 20 sekunder. Ha i miso og rør til den er oppløst. Kjør deretter opp varmen igjen og tilsett sukkeret. Rør til det er oppløst. Kjøl ned blandingen. Når blandingen er nedkjølt heller du den over torsken og lar ligge i kjøleskap i 2-3 dager i en lufttett beholder. Villrisen må legges i bløt 10 timer før servering så husk dette morgenen før retten skal serves. 50 minutter før servering kan du gjøre deg klar. Sett stekeovnen på 200 grader. Bland tahini, soya saus og ris eddik sammen og sett til siden. Prepp spinaten ved å fjerne stilkene og vask godt. 35 minutter før servering skyller du risen og setter til damping (mulig det går an å koke på vanlig vis også). 15 minutter før servering steker du torsken. Sett på stekepanne, bruk nøytral olje og varm opp til medium høy temperatur. Fjern fisken fra marinaden og klapp lett med kjøkkenpapir for å fjerne overflødig marinade. Stek fisken med skinnsiden ned i 3 minutter og deretter den andre siden i 2 minutter. Sett deretter torsken i en ildfast form og ha i oven i 5-10 minutter. Når fisken er i ovnen koker du spinaten i 1 minutt. Ha deretter over i iskaldt vann raskt for å stoppe kokeprosessen. Vend spinaten i tahini-blandingen og dander på tallerken. Fisken er ferdig når den begynner å flake lett. Dette sjekker du ved å presse lett på en filet. Bruk små skåler til å forme ris på tallerken og legg fisken på til slutt. Vel bekomme!