Tages ultimate lasagne

by tage

Hvis du noen ganger har smakt en ordentlig hjemmelaget lasagne så skjønner du hvorfor det lønner seg å legge litt ekstra tid og kjærlighet i denne retten. Dette er en fin rett å ha på Søndager, men du kan også lage denne retten når du har mange gjester da det er en praktisk rett å lage til mange (eller å fryse ned i porsjoner).

Som i mange gode retter er sausen et viktig utgangspunkt. Her må du ha et par timer til rådighet da det er en god del væske som skal kokes ned for å få frem de gode smakene!

Bolognese eller «ragu’en»

  • 400 gr kjøttdeig
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 løk
  • 2 gulrøtter
  • 3 selleristilker
  • Hvitløk
  • 1 Chilli
  • 1 dl rødvin
  • 5 dl god fond
  • Hakkede bokstomater
  • Oregano
  • Basilikum
  • Pepper
  • Salt

Start med å lage sofritto:

Hakk løk, gulrøtter, selleri, hvitløk og chili i små biter. Stek i en panne på middels varme med litt olivenolje til løken er blank.

Ha i kjøttdeigen og brun sammen med sofrittoen. Lag plass i pannen og tilsett tomatpuré, slik at den kan steke litt i pannen. Dette er for å fjerne den rå skarpheten av pureen. Ha i rundt en spiseskje med tørket basilikum og 1 spiseskje med tørket oregano.
Tilsett rødvin og la den småkoke i 2-3 minutter, slik at alkoholen fordamper. Ha så i de hakkede tomatene og fond. Da er det bare å senke varmen og røre av og til. Det tar erfaringsmessig ca. 2 timer å koke ned all væsken og for de gode smakene å utvikle seg. Når væsken er redusert kan du smake til med salt og pepper.

Pasta

Her er det fritt frem å lage sin egen eller bruke pasta fra butikken. Jeg må ærlig innrømme at jeg bare har laget pastaplatene selv en gang, og da synes jeg ikke at det var verdt den ekstra jobbingen, men det er artig å prøve! 🙂

Kjøp godt mel og bra egg (tipo 00 eller durum). Bruk 1 egg til 100gr mel. I denne oppskriften bruker jeg 300 gr mel og 3 egg. Pasta lages enkelt med kna deigen sammen med fingrene. Legg i plastfolie og la hvile i kjøleskap i minst 30 min.

Bechamelsaus

  • Melk
  • Smør
  • Mel
  • Løk
  • Laurbærblad
  • Pepperkorn
  • Hvit pepper
  • Salt
  • Muskatnøtt

Siste forberedelser

Du kan rulle ut pastaen med en pastamaskin slik som på bildet eller en kjevle funker også bra.

Hvis du bruker en pastamaskin, start på den laveste innstillingen, start med omtrent halvparten av deigen, rull den gjennom en gang, brett den i to og gjenta et par ganger.

Deretter kan du øke innstillingen ett trinn før den blir sånn passe tynn.

Ha litt olivenolje i bunnen av en ildfast form. Begynn med et lag av pasta, så saus, så béchamel. Gjenta laget en eller to ganger avhengig av størrelsen på formen du bruker.

På det øverste laget legger du så revet ost. Jeg bruker Jarlsberg og parmesan i et 70 / 30 forhold.

Stek lasagnen i forvarmet ovn (225 grader) midt i ovnen og stek i 25 minutter.

La lasagnen hvile i minst 5 minutter.

Server med hvitløksbaguetter og en frisk salat ved siden av.

La meg høre hva du synes hvis du prøver oppskriften 🙂

Bon Apetit!

You may also like

Leave a Comment