Home OppskrifterMiddagKylling Wok. Kunsten å balansere smak

Wok. Kunsten å balansere smak

by tage

Kan du å balansere asiatiske smaker? Dæsjer du bare sammen noe greier og håper på det beste eller kjøper du kanskje ferdige wok sauser? Kjøper du inn basisingrediensene jeg har listet opp her så har du mye av det du trenger for å lage asiatisk mat. I asiatisk matlaging er det som kjent viktig å kunne kunsten å balansere smaker: Søtt, salt, surt og sterkt. Så kan man bygge ganske avanserte smaksprofiler etter hvert rundt denne basen.

Ingredienser og fremgangsmåte

Grønnsaker. Masse ferske grønnsaker som gir krønsj og farge er fint å bruke i wok. Styr unna ferdige wok grønnsakspakker du finner i frysedisken! Mine favoritter er paprika, gulerot, vannkastanjer, sopp og blomkål. På bildet har jeg også brukt aspargesbønner, men disse gnisset mot tennene når man spiser de så jeg må si at de ikke er min favoritt så langt! Kutt grønnsakene slik at de stekes raskt men også er mulige å spise (f.eks tenk på størrelsen på blomkål-bitene, de kan fort bli litt for store).

Et protein, min favoritt er kylling – men du kan godt bruke annet kjøtt eller fisk, bare husk at fisken trenger kortere steketid.

«Basen» jeg bruker i de fleste wok rettene jeg lager er: Chili, ingefær, hvitløk og sitrongress fint hakket. Soyasaus, fiskesaus, sesamfrøolje og østerssaus har jeg i mot slutten. Har du lyst til å prøve noe mer Thai inspirert wok, prøv å bruke kafirlime (blader du får kjøpt tørket noen steder og ferske i importbutikker).

Jeg håper du har investert i en god wokpanne, jeg synes ihvertfall det var vel anvendte penger! Start med å varme woken, bruk en nøytral stekeolje. Start alltid med kjøttet, deretter grønnsakene du tror vil ta lengst tid, så krydderet i basen, så resten av grønnsakene og så resten av basen (sausene).

Tips til å finne riktig balanse: Vær forsiktig med fiskesausen (det salte), tilpass alltid styrken til de du skal servere maten til, hvis du ikke får frem surheten nok med sitrongress, bruk en dæsj limesaft mot slutten. Lykke til! 🙂

You may also like

Leave a Comment