Home OppskrifterFermentering Brygge din egen Kombucha – del 1

Brygge din egen Kombucha – del 1

by tage81

Visste du at du kan brygge din egen Kombucha hjemme? Det er enkelt, og krever ikke så mye utstyr. Dersom du som meg, elsker denne drikken – synes jeg ikke det er økonomisk å kjøpe Kombucha fra butikken (koster typisk 50 kroner eller mer per flaske). Kombucha, som er fermentert te, har opprinnelse fra Kina. For å brygge Kombucha kreves det en «SCOBY» som står for Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Det høres ut som skumle greier, og ser veldig rart ut – men det er altså det som trengs.

Det som er det største hinderet for de fleste som har vært inne på tanken om å lage sin egen Kombucha er å få tak i en SCOBY. Denne kan du faktisk enkelt kultivere selv. Det eneste du trenger er å kjøpe en Kombucha som ikke er tilsatt smak fra en produsent som Norsk Kombucha eller Råstad (finnes på Meny), litt sukker, svart te og en beholder (f.eks et Norgesglass). Ellers er det eneste du trenger tid, da det tar opp til 4 uker å kultivere en ny SCOBY.

Brygge din egen Kombucha - del 1 - SCOBY

Rating: 5.0/5
( 1 voted )
Serves: 30 Prep Time: Cooking Time: Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingredients

  • 1 ts ren svart te (e.g. Twinings English Breakfast)
  • 300 ml kokende vann
  • 2 ss sukker
  • En flaske Kombucha uten smak fra butikken

Instructions

Start med å rengjøre et Norgesglass eller en annen glassbeholder, gjerne en høy type med rund utforming. Deretter kok vann og tilsett te og sukker. La denne trekke mens teen avkjøler seg helt. Bland deretter teen og omtrent 2,5 dl kombucha. La blandingen stå på kjøkkenbenken uten helt tett lokk, eller med et klede holdt fast med strikk, helt til det danner seg en geleaktig hinne på toppen. Denne vil fortsette å vokse etter den er dannet, og du må vente til den har blitt noen millimeter tykk. Møt din nye venn SCOBY. Denne vil du kunne bruke i lang lang tid fremover for å lage så mye Kombucha du vil. Ta vare på både SCOBYen og væsken som er i glasset til du er klar til å brygge første batch med Kombucha. For å komme i gang med brygging trenger du en stor glassbeholder, flasker, flaskerens, sukker og mer svart te.

Følg del 2 av oppskriften når du har en ferdig SCOBY og du er klar til å brygge første batch!

You may also like

1 comment

Brygge din egen Kombucha – del 2 - Frisk og sunn leskedrikk 5. august 2023 - 08:53

[…] er oppfølgeren til Brygge din egen Kombucha – del 1. Med andre ord, nå har du kultivert din egen SCOBY og er klar for å lage din første batch med […]

Reply

Leave a Comment